Azem Vlasi za Danas: Kurti i Vučić su se obavezali da sprovedu evropski sporazum – potpis nije potreban

Sporazum o odnosima između Srbije i Kosova od 27. februara i Aneks o implementaciji tog Sporazuma od 18. marta su sa pravnog stajališta nesporni i validni – kaže za Danas Azem Vlasi, kosovski pravnik i

Sporazum o odnosima između Srbije i Kosova od 27. februara i Aneks o implementaciji tog Sporazuma od 18. marta su sa pravnog stajališta nesporni i validni – kaže za Danas Azem Vlasi, kosovski pravnik i političar.

Upitan o tome šta se dogodilo u Ohridu i kako su se dvojica političara, premijer Kosov

import Foo from "Bar"

export function Baz(props) {
  return Foo.createBar("Baz");
}

a, Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, saglasili, kao i šta ih pravno obavezuje, bez obzira na izostanak potpisa, sagovornik Danasa kaže da po Bečkoj Konvenciji o ugovornom pravu važe svi sporazumi postignuti između strana sa pravnim legitimitetom bez obzira da li su formalno potpisani ili usmeno potvrđeni.

– U ovom slučaju dodatni pravni legitimitet ovim sporazumima daje i to što su postignuti u prisustvu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, kao i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, a ne privatnih lica – kaže Azem Vlasi.

Prema njegovim rečima, strane – Kurti i Vučić – ne osporavaju da su Sporazum i Aneks prihvatili i složili se da će posrednici nadgledati i pomoći implemenataciju.

– Nema mogućnosti da se probira ko šta hoće, a šta neće da poštuje i sprovodi. Kako će se to objasniti nezadovoljnicima kod kuće, to je druga stvar – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na društvenim mrežama

Prijavite se na naš newsletter

Dobijate najnovije informacije o našim vestima.